Göteborgs internationella ekonomihistoria

Göteborg är Sveriges andra största stad efter huvudstaden Stockholm. Staden har sin placering till sin fördel: Inget är långt från Göteborg inom Sverige, på några timmar är man i de stora ekonomistäderna i landet. Dessutom ligger Göteborg direkt vid Atlanten och det Nordiska Havet vilket gör staden till en öppning mot världen. Östersjön och Europa är inte heller långt bort och man kan enkelt ta sig dit, antingen via flyg eller tåg. På grund av sin placering, men även sin historia har Göteborg alltid varit en internationell stad. Här berättar vi lite mer om det!

En internationell befolkning från starten

Förutom tanken på en stark försvarspunkt i väst mot Atlanten, var det just handel och beskattningsbara inkomster som var tanken när Göteborg grundades. För att locka köpmän, både från Sverige och världen skapade man bra skattevillkor inom staden och regionen. Och man lyckades med sin politik: Redan från början lockades utländska köpmän till Göteborg på grund av skattevillkor som gav dem fördelar inom handel och näringsliv. Alla som höll på med handel kunde ta del av villkoren. Förutom fördelarna inom skatt lockades man av tillgången till de svenska råvarorna och varorna och till hamnen som fungerade som en öppning för världen. Majoriteten av stadens invånare var svenskar men holländare och tyskar tillhörde stora delar av befolkningen. Man kunde även hitta många andra nationaliteter.

Även idag finns det en stor internationell befolkning i regionen. Flera internationella företag har sina huvudkontor och verksamheter i Göteborg, mycket tack vare hamnen som finns i staden.